Om Ulrika

Hej hej, Ulrika heter jag, Ulrika Flodin FurÄs. Jag Àr auktoriserad Stockholmsguide och sommartid brukar jag guida bÄde stockholmare och turister i Stockholm, som Àr min stad och min hembygd. Att anordna vandringar i staden Àr bland det roligaste som finns.

Mitt specialomrÄde Àr trÀdgÄrd, parkmiljöer och odling. Under mina vandringar berÀttar jag  om trÀdgÄrdshistoria och, sÄ klart, om historiska hÀndelser pÄ platserna vi passerar under vandringen. Finns det unika vÀxter i omgivningarna sÄ kikar vi pÄ dem, pratar om dess historia och anvÀndningsomrÄden. Kanske har de till exempel anvÀnts som medicinalvÀxter, eller sÄ kanske de bÀr pÄ en spÀnnande myt. 

Jag brukar ocksÄ prata mycket om olika odlingstekninker, om trÀdgÄrdsdesign och allt som har med trÀdgÄrd och odling att göra.

Jag har skrivit flera böcker om odling och stadsodling. Den senaste utkom 2019 och heter Stadsodlingens historia – kĂ„lgĂ„rdar, kolonier och asfaltsblommor. Mina vandringar bygger delvis pĂ„ material frĂ„n boken och det researcharbete jag gjorde nĂ€r jag skrev den. Vandringarna bygger ocksĂ„ pĂ„ det jag lĂ€r mig som redaktör för KolonitrĂ€dgĂ„rdsförbundets tidning KolonitrĂ€dgĂ„rden.

Jag arbetar ocksÄ praktiskt med trÀdgÄrd, bland annat i Vasamuseets renÀssanstrÀdgÄrd och i odlingen pÄ Naturhistoriska Riksmuseet. Jag driver Gatsmart, som designar odlingar av olika slag. För att ta del av diverse nyheter med mera kan du följa mig pÄ Instagram.

Jag gör vandringarna pÄ svenska, engelska och spanska.

Jag gör ocksÄ nÄgra vandringar i samarbete med Skansen och Stockholms stadsmuseum. NÀr det Àr dags för dem brukar jag skriva upp datumen pÄ hemsidans förstasida.

Ibland blir jag intervjuad om mitt arbete med den gröna historien. HÀr Àr en intervju med mig i tidningen Syre

Och hÀr Àr en TT-intervju

Selfie tagen i Vasamuseets trÀdgÄrd.
Vandring i Eriksdalslunden
Under vandringen Kvinnorna i stadsodlingens historia.
Stadsodlingens historia
Skörd i VasatrÀdgÄrden.
Odla staden Naturhistoriska Riksmuseet
InnergÄrden pÄ Naturhistoriska Riksmuseet.
Omslag koloni 3 20
Omslaget pÄ KolonitrÀdgÄrden 3 2020 Illustrationen Àr gjord av Fredrik BrÀnnström. KolonitrÀdgÄrden Àr Sveriges Àldsta trÀdgÄrdstidning för fritidsodlare. Första numret utkom den 1 april 1918.