Om Ulrika

Lär känna din guide Ulrika Flodin Furås.

ulrika-flodin-furås

Ulrika Flodin Furås

Hej,

vad roligt att du hittat hit, då kanske du delar mitt intresse för trädgård, odling och Stockholms historia. Sedan många är är jag auktoriserad Stockholmsguide och sommartid brukar jag guida både stockholmare och turister i Stockholm, min stad och hembygd. Jag är också författare och journalist, och mycket i vandringarna bygger på den research jag gjort i samband med mina skrivprojekt. Varje säsong brukar någon ny vandring tillkomma, medan en annan får vila till ett annat år. I år är det vandringen i Tantolunden som fått nytt innehåll – koloniträdgårdarna och stadens matberedskap. 

Under mina vandringar berättar jag om trädgårdshistoria och om historiska händelser på platserna vi passerar. Om de människor som levt och verkat i staden. Finns det unika växter i omgivningarna så kikar vi på dem, pratar om dess historia och användningsområden. Kanske har de till exempel använts som medicinalväxter, eller så kanske de bär på en spännande myt. Vi pratar om odling och trädgårdsskötsel.

Vandringarna brukar ge massor med inspiration till den egna trädgården, kolonilotten eller balkongen.

Det händer också att jag guidar i underjorden, det vill säga i tunnelbanan. Det finns otroligt mycket spännande konst i det som brukar kallas världens längsta museum. Några av stationerna har också tema natur och växtlighet, vilket är extra roligt.

Författare och journalist

Samtalen under vandringarna brukar också handla om matförsörjning, olika odlingstekninker, trädgårdsdesign och allt som har med grön stad, trädgård och odling att göra.

Jag har skrivit flera böcker om odling och stadsodling, bland annat Stadsodlingens historia – kålgårdar, kolonier och asfaltsblommor. Min senaste bok heter Växternas symbolik myter och nyttor (2023). Mina vandringar bygger som sagt delvis på material från mina böcker och det researcharbete jag gjorde när jag skrev den. Vandringarna bygger också på det jag lär mig som redaktör för Koloniträdgårdsförbundets tidning Koloniträdgården.

Min utbildning består bland annat av en fil mag från Stockholms universitet i humaniora och språk, samt ytterligare universitetskurser, i ämnen som idéhistoria, agrarhistoria och konst.

Vasamuseets trädgård

Museieträdgårdar

Sommartid arbetar jag praktiskt med trädgård i Vasamuseets renässansträdgård och i odlingen på Naturhistoriska Riksmuseet. En viktig del i arbete i museieträdgårdarna är att möta besökarna och visa runt i odlingarna. 

Jag driver Gatsmart, som hjälper till att iordningställa och designa stadsodlingar av olika slag. Bilden vid sidan härar tagen i Vasamuseets trädgård. 

Boka en stadsvandring redan idag

Ta kontakt med Ulrika

Vandringarna görs på svenska, engelska och spanska.

Jag gör också vandringar i samarbete med Skansen och Stockholms stadsmuseum. När det är dags för dem brukar jag skriva upp datumen på hemsidans förstasida.

Ibland blir jag intervjuad om mitt arbete med den gröna historien. Här är en intervju med mig i tidningen Syre och här är en TT-intervju

För att ta del av diverse nyheter med mera kan du följa mig på Instagram.

Klicka på knappen nedanför för att mejla mig, eller mejla direkt till ulrika@gatsmart.eu så hörs vi snart!