Om Ulrika

Lär känna din guide Ulrika Flodin Furås.

ulrika-flodin-furås

Ulrika Flodin Furås

Hej hej,

Ulrika heter jag, Ulrika Flodin Furås. Jag är auktoriserad Stockholmsguide och sommartid brukar jag guida både stockholmare och turister i Stockholm, som är min stad och min hembygd. Att anordna vandringar i staden är bland det roligaste som finns.

Mitt specialområde är trädgård, parkmiljöer och odling. Under mina vandringar berättar jag  om trädgårdshistoria och, så klart, om historiska händelser på platserna vi passerar under vandringen. Finns det unika växter i omgivningarna så kikar vi på dem, pratar om dess historia och användningsområden. Kanske har de till exempel använts som medicinalväxter, eller så kanske de bär på en spännande myt.

Författare, journalist och trädgårdsdesigner

Jag brukar också prata mycket om olika odlingstekninker, om trädgårdsdesign och allt som har med trädgård och odling att göra.

Jag har skrivit flera böcker om odling och stadsodling. Den senaste utkom 2019 och heter Stadsodlingens historia – kålgårdar, kolonier och asfaltsblommor. Mina vandringar bygger delvis på material från boken och det researcharbete jag gjorde när jag skrev den. Vandringarna bygger också på det jag lär mig som redaktör för Koloniträdgårdsförbundets tidning Koloniträdgården.

Jag arbetar också praktiskt med trädgård, bland annat i Vasamuseets renässansträdgård och i odlingen på Naturhistoriska Riksmuseet. Jag driver Gatsmart, som designar odlingar av olika slag.

Boka en stadsvandring redan idag

Ta kontakt med Ulrika

Jag gör vandringarna på svenska, engelska och spanska.

Jag gör också några vandringar i samarbete med Skansen och Stockholms stadsmuseum. När det är dags för dem brukar jag skriva upp datumen på hemsidans förstasida.

Ibland blir jag intervjuad om mitt arbete med den gröna historien. Här är en intervju med mig i tidningen Syre och här är en TT-intervju

För att ta del av diverse nyheter med mera kan du följa mig på Instagram.

Klicka på knappen nedanför för att mejla mig, så hörs vi snart!